How to be perfectly productive - easy tips

kolovoza 04, 2017

Sigurna sam da svako od vas ima određene obaveze koje treba obaviti tokom dana ali nedovoljno snage i volje za to. Ili ste se jednostavno htjeli početi nečim baviti ali niste bili sigurni u sav tok te radnje i da li ćete istrajati u tome. Produktivnost i rutina produktivnog dana je ono što svima fali. Tokom raspusta smo sebi dali oduška od obaveza i dopustili da spavamo do podne, provodimo cijele dane na telefonu i uradili gotovo ništa produktivno. Danas vam donosim par savjeta kako da stvorite svoju produktivnu rutinu koja počinje od samog jutra, jer kao što kažu „po jutru se dan poznaje“.

#1. Planning

Plan i organizacija cijelog dana su zapravo veoma bitni. Bilo bi dobro da planiranje obaveza počnete dan ili noć ranije. Napravite svoje to-do liste, ali sa zadacima za koje ste sigurni da ćete moći obaviti taj dan. Ne postavljajte sebi nemoguće ciljeve. Možda ste se htjeli početi baviti blogovanjem ili snimanjem za youtube kanal? Onda to i ostvarite, realizujte svoje planove! Napravite svoj plan za sutra i udostojite se da ga ispunite. Osjećaćete se mnogo bolje na kraju dana kada znate da ste učinili nešto produktivno i bolje za vaše sutra.


#2. Wakening

Da bi vam dan bio produktivan morate imati produktivno jutro. Potrudite se da ustanete što je ranije moguće i obavite što više obaveza kako bi ostatak dana proveli u odmaranju. Motivišite sami sebe, ako odradite poslove već ujutro, druga polovina dana vam je slobodna i imaćete vrijeme samo za sebe. Ne odugovlačite sa obavezama. Kasnije će vam rano ustajanje preći u naviku i nećete imati taj problem. Način na koji počnete svoj dan veoma je bitan za ostatak vašeg dana, pa dajte sebi vremena za pozitivan početak. 


#3. Do some workouts

Bilo bi dobro da dan započnete na svoj način. Ja recimo volim da odradim seriju vježbi u trajanju od 45 minuta i nakon toga se osjećam prespremnom za naporan dan. Odredite sebi vježbe koje vama odgovaraju, pa makar to bile samo vježbe istezanja u trajanju od 5-10 minuta. Dajte sebi priliku da oblikujete dan veselim jutrom. Ne mora to biti ništa naporno niti teško, možete otići i na jutarnje trčanje, vožnju biciklom ili da jednostavno prošetate kućnog ljubimca.

#4. Have breakfast

Dobar doručak je od vitalnog značaja za uspješan dan. Sa razlogom se zove najvažniji obrok tokom dana. Doručak pomaže u poboljšanju vaših raspoloženja i energije i može povećati cjelokupnu produktivnost!


#5. Organize your workspace

Organizujte prostor oko sebe, jer iskreno niko ne voli da radi u neurednom ambijentu. Trebaće vam samo par minuta da pospremite mjesto gdje radite, radni stol ili bilo šta. Posložite  papire, bacite one koji vam nisu potrebni, prebrišite prašinu, a stvari koje su vam potrebne u radu stavite na dostupna mjesta. I naravno održavajte tu čistoću!


#6. Take breaks

Tokom radnog vremena dozvolite da napravite  pauze, za kafu, kratki obrok, čašu soka ili prosto par minuta na svježem vazduhu. Ako ne pravite pauze lako ćete izgubiti motivaciju za dalji rad, također neka te pauze ne traju duže od 10ak minuta, onda ćete izgubiti ritam. 


#7. Focus

Fokusirajte se na cilj. Kada nešto radite onda to radite kako treba. Sjetite se zašto ste počeli, sve negativne misli poklopite pozitivnima. Na kraju svakog rada ćete imati ishod. Trudite se da radite posao iz ljubavi. Iako mi je blogovanje samo hobi, na neki način ga mogu nazvati poslom, oduzima mi jako puno vremena, svo to slikanje, pisanje i spremanje postova. Ali ni u jednom trenutku nisam izgubila motivaciju, jer radim ono što volim, ovo je ono što me ispunjava, rado savjetujem druge i dijelim svoje ideje širom interneta. Tako i vi, ukoliko još nemate stalni posao ili neku obavezu, možete si pronaći hobi koji ćete tretirati kao posao.


#8. Choose activities you like

Uključite se u aktivnosti koje vam pomažu da se opustite i odmorite nakon radnog dana. Radite nešto što vas čini smirenim, čitajte knjigu, gledajte omiljenu seriju, počastite se sladoledom ili si napravite kupku. Nagrada je neophodna ukoliko ste učinili nešto produktivno, posebno ukoliko ste ustali rano, odradili par vježbi i ispunili sve obaveze za taj dan! Ne zaboravite da iskrižate svoju to-do listu i napravite novu za sledeći dan.  


You Might Also Like

32 коментара

  1. Odličan post! Ja najviše volim rano ustajanje, čak i sada po ljetu i obavljanje stvari odmah kako bih ostatak dana imala za sebe :D Predivne fotke <3
    Ako imaš vremena posjeti moj blog -> This is my life

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljiv post. Definitivno će svakome biti od pomoći.. Evo ja na primjer volim da vježbam popodne ili naveče, ali opet mi ispuni dan kao da sam vježbala ujutro ❤️❤️❤️

    Marija's blog

    OdgovoriIzbriši
  3. Bukvalno sam oduševljena i tekstom i fotografijama, uzgred cime fotkas? Jako si me inspirisala, divno draga 💙💙!

    Novi post perfecthigh136.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slikam telefonom, prilično sam zadovoljno za sada, sasvim je u redu za početak! I hvala puno, šaljem puse♡

      Izbriši
  4. Bas si kreativna, vidi se po slikama! :)
    Mnogo su dobre i kvalitetne, svaka cast.
    Slazem se za organizovanje prostora na kome radimo, ja mrzim da pisem post na blogu ako mi je soba u haosu i tek kada je sredim mogu u miru pisati haha.
    Originalan post!

    Novi post, pogledaj ako zelis:
    http://happinessalwaysbringsbeauty.blogspot.rs
    Instagram bloga: marija.lalala

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican i veoma koristan post!Slazem se sa svim stvarima!
    Pratim te i srecno u daljem blogovanju :)

    Moj blog je nov,ako mozes,pogledaj ga.Hvalaa! ---> livelaughloveblogg.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan post! Naravno da je buđenje važno,ali preko ljetnih dana,vrag me mora istjerati van da bi se probudila xd.A slike su FANTASTIČNE!Blog općenito ti je divaaan,a naziv još bolji.I'm in love.*heart eyes* :D
    Uniquisi

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno02:55:00

    Hvala ti na savetima, draga. Ovo mi je baš trebalo.

    laAdda | 5 online sajtova za učenje stranih jezika

    OdgovoriIzbriši
  8. Post je odličan. Zaista motiviše a predivne slike kao da pokreću da se teži ka ciljevima! Sve pohvale.

    Lifelover’s diary

    OdgovoriIzbriši
  9. Sjajn post, draga Kristina! Puno poucnih i edukativnih stvari na jednom mestu!

    Visit me, Gothic

    OdgovoriIzbriši
  10. Imaš divan blog draga Kristina, tako jednostavan dizajn a opet predivan.Super post i jako korisni savjeti. Radujem se tvojim budućim postovima! :)

    Minnah's Life

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako koristan post. Moram da se složim sa tobom oko doručka, koji ja nažalost redovno preskačem i za koji se trudim da uvedem u dnevnu rutinu. Odličan post draga ♥

    Konačno novi post na mom blogu Die with memories,not dreams

    OdgovoriIzbriši
  12. Hey :) i really like your blog, its awesome!
    You write very interesting, the pictures are also beautiful.
    So I thought, maybe you'll agree follow for follow on gfc?
    I like to be in touch, with interesting and inspirational blogs :)
    Greetings from Poland!
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan post :) Lepo i poučno :) Moram priznati da se ja ne pridržavam baš svega, ali se trudim da promenim navike :)

    janalukic.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja prosto obožavam čitati ovakve postove! Većine stvari iz posta se ne pridržavam ali definitivno ću morati početi ih se podržavati! Odličan post,bravo. ♥
    Objavila sam novi post pa bi mi bilo drago kada bi ga pročitala i ostavila mišljenje u komentaru. Takođe zapratila sam te pa bi mi bilo drago kada bi uzvratila. Hvala!♥
    Link - http://laurevoir.blogspot.rs/2017/08/nasmejte-se-svetu.html

    OdgovoriIzbriši
  15. Sjajan post draga! Uglavnom se svega toga pridržavam i pokušavam da ispunim. Mada, muči me malo ustajanje ranije jer sam oduvek bila spavalica. Ali, pre par dana sam odličila da promenim svoj život skroz i da bih imala vremena za sve, moraću teškoga srca da ustajem rano :D Inače, divan blog! Učlanila sam se i bilo bi mi dago kada bi pogledala moj blog :)

    Milica's diary

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam ranije imala problem sa ustajanjem ujutro, ali sve je stvar navike! Hvala puno Milice💋

      Izbriši
  16. Odličan post! Fotografije savršene! :)

    Kathy's delight

    OdgovoriIzbriši
  17. Super post i savjeti. Meni to ustajanje zaista padne tesko. 😝 Dok ja natjeram sebe da ustanem prodje dan,haha.

    PajaMala.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popular Posts

Subscribe